Praktijk Nora Hof
Psychosociale therapie

Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT)

MBCT is een behandeling die meditatietechnieken combineert met cognitieve therapie. Het is een effectieve behandeling die bij verschillende psychische problemen ingezet kan worden.

Zo kan MCBT ingezet worden bij bijvoorbeeld depressieve- en of angstgevoelen, bij lichamelijke klachten; bij mensen in het oncologische traject en bij acceptatieproblemen; bij verlies of tijdens het fertiliteitstraject.

Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Door MBCT leer je om een accepterende houding aan te nemen ten aanzien van je gedachten en (lichamelijke) gevoelens.

Door de mindfulness oefeningen leert de client in het ‘hier en nu’ te zijn en de situatie te accepteren zoals deze is. Men leert om de problemen niet te veroordelen, maar om deze te verdragen en om ervoor te zorgen dat zij niet langer je leven beheersen.

Door middel van cognitieve therapie leert de cliënt om de problemen te relativeren.

Door mindfulness samen met cognitieve therapie in te zetten leert de cliënt om een ander inzicht te krijgen op je problemen waardoor er ruimte ontstaat om op een andere, effectievere manier om te gaan met je klachten. 

Terug naar werkwijze
 
 
 
 
E-mailen
Map