Praktijk Nora Hof
Psychosociale therapie

Professionele begeleiding in het oncologie traject


Na de diagnose

Als de diagnose kanker bij je gesteld wordt, heeft dat ingrijpende gevolgen, voor jezelf en je naasten. De ziekte – en de behandeling daarvan – leidt niet alleen tot lichamelijke klachten, maar vaak ook tot emotionele, sociale en psychische problemen.  

 

Voor wie

Een groot aantal patiënten blijkt met hulp van hun omgeving en het medisch – oncologisch team van het ziekenhuis goed in staat de ervaring met kanker te verwerken. Anderen blijven tijdens of na de behandeling, veel “stress” gerelateerde problemen ervaren. Voor die patiënten kan verwijzing naar gespecialiseerde psychosociale hulp nodig zijn. Ik bied dergelijke hulp in de vorm van begeleidende gesprekken en het aanbieden psychosociale therapie.


De begeleidende gesprekken

In de begeleidende gesprekken richten we ons voornamelijk op de problemen die je in het ‘hier en nu’ ervaart. Samen kijken we wat je nodig hebt om de situatie hanteerbaar te maken en wat daarvoor wel en niet wenselijk is. Het is mogelijk om alleen of met je partner/ kinderen te komen voor een gesprek. Wanneer dat nodig en gewenst is, overleg ik rechtstreeks met je (medische) behandelaars van het ziekenhuis of met de arbo- of bedrijfsarts.


Onderwerpen

De onderwerpen die in de begeleidende gesprekken aan de orde komen, kunnen verschillend van aard zijn bijvoorbeeld: 

  • Hoe beïnvloedt de ziekte of behandeling de relatie met je partner en/of kinderen? 
  • Hoe ga je om met een andere levensverwachting, de reacties uit je omgeving, je werk? 
  • Onderwerpen als vermoeidheid tijdens en na de behandeling, pijn, seksualiteit, ontkenning, depressie, angst, boosheid en agressie kunnen besproken worden. 
  • Wat als je als vrouw borstkanker krijgt? Wat voor invloed heeft dit op je zelfbeeld, je relatie, je kinderwens of het geven van borstvoeding. 

Voor de mannen is het hebben van zaadbal of prostaatkanker vaak een beladen onderwerp omdat dit van invloed kan zijn op het zelfbeeld, de vruchtbaarheid en de relatie.

Het kan zijn dat je naast de begeleidende gesprekken meer nodig hebt, in dit geval kunnen de volgende therapieën helpen:  


Steunende en structurerende gesprekstherapie

 

 

Cognitieve gedragstherapie
EMDR-therapie


Mindfulness Based Cognitieve Therapie
Hypnose en Regressie Therapie


 


Frequentie en duur

Afhankelijk van je behoefte en/of je situatie zullen we samen de frequentie van de gesprekken bepalen. Een gesprek duurt meestal niet langer dan 60 minuten. Het is mogelijk, afhankelijk van de situatie, om huisbezoeken af te spreken.   


Praktijk Nora Hof - Folder verwerking kanker
Praktijk Nora Hof - Folder verwerking kanker.pdf (975.69KB)
Praktijk Nora Hof - Folder verwerking kanker
Praktijk Nora Hof - Folder verwerking kanker.pdf (975.69KB)


Terug naar specialisaties
 
 
 
 
E-mailen
Map